Новини

Відбулася науково – практична конференція з питань посіву озимих зернових культур під урожай 2020 року

13 вересня поточного року у м. Красилів відбулася науково – практична конференція з питань посіву озимих зернових культур під урожай 2020 року. У конференції взяли участь т.в.о. голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко та директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Омелянюк. Також серед присутніх учасників були керівники райдержадміністрацій, начальники  управлінь (відділів) агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівники та спеціалісти сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, агрохолдингів.

Практична частина конференції відбулася на території ПАТ «Красилівський машинобудівний завод». Керівник правління Анатолій Чайчук ознайомих присутніх з діяльністю заводу, показав та охарактеризував асортимент продукції, яка виготовляється на підприємстві.

Продовжилася науково-практична конференція засіданням у Красилівській райдержадміністрації, під час якого виступили Корнійчук Олександр Васильович директор інституту кормів і сільського господарства Поділля НААНУ та Молдован Віктор Григорович директор Хмельницької державної сільськогосподарської дослідної станції, з рекомендація щодо особливостей посіву та основних заходів технології вирощування озимих зернових культур в умовах Хмельницької області. Також науковці провели аналіз сортів різних селекцій рекомендованих для виробництва в умовах нашої області з метою збільшення валового виробництва зерна та покращення його якості.

З 15 вересня розпочалися оптимальні умови сівби озимих культур, тому науковці рекомендують, незважаючи на посушливі погодні умови, розпочинати сівбу озимих культур.

За інформацією районних структур під урожай 2020 року по всіх категоріях господарств буде посіяно 240 тис. га озимих зернових культур. Зменшення посівів очікується по всіх культурах, але якщо площі озимої пшениці та ячменю залишаються більш менш стабільними протягом багатьох років, то обсяги вирощування жита зменшилися катастрофічно, хоча потреба у житньому борошні для випікання хліба досить велика. Володимир Кальніченко зауважив, що фермерським господарствам необхідно переглянути стратегію наповнювання структури озимих культур. Аграріям насамперед потрібно враховувати агрономічні можливості і не засіювати все соняшником, навіть якщо ця культура найбільш рентабельна, потрібно зважувати на співвідношення попиту та пропозиції продукції.

«Щоб оперативно реагувати на ринкові реалії й отримати кращу ціну на продукцію, впіймавши той момент, коли вигідно продавати, фермерам потрібна витримка і ретельне відстеження тенденцій, які панують на ринку»,- підсумовуючи засідання наголосив Володимир Кальніченко.

Відео