Новини

Омелянюк Олег Тимофійович доповів на черговому засіданні Антирейдерського штабу

Сьогодні т.в.о. голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко провів засідання обласної робочої групи з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств. На порядок денний було винесено розгляд звернення ТОВ «Фармгейт Україна» щодо незаконного захоплення земельних ділянок представниками компанії ТОВ «Хостленд».

Відтак, до участі у засіданні долучилися представники посольства Королівства Нідерланди, керівники ТОВ «Фармгейт Україна» та ТОВ «Хостленд», керівництво Ізяславського району.

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Омелянюк розповів, що між ТОВ «Хостленд» м.Київ та ТОВ «Фармгейт Україна» с.Васьківці Ізяславського району виникла конфліктна ситуація, яка може призвести до втрати вирощеного урожаю ТОВ «Фармгейт Україна» на площі 300 гектарів, на якій посаджено часник, засіяна озима пшениця, озимий ріпак та інші культури.

Як пояснив посадовець, суть конфлікту полягає у тому, що згідно наданої інформації ТОВ «Фармгейт Україна» протягом останніх років орендувала дані землі, термін договорів оренди яких завершувався в грудні 2018 року. Товариством укладались додаткові угоди для продовження строку оренди. Разом з тим, попереднім виконавчим директором ТОВ «Фармгейт Україна» було укладено договори оренди з власниками даних земельних ділянок на строк 49 років, державна реєстрація яких проведена у січні-березні 2019 року.

Сам конфлікт розпочався 6 липня 2019 року під час самовільного збору урожаю часнику працівниками, які зі слів заступника директора ТОВ «Фармгейт Україна» найняті керівництвом ТОВ «Хостленд», при цьому ними самовільно було встановлено межі чотирьох земельних ділянок без попередження дирекції ТОВ «Фармгейт Україна».

З 10 липня 2019 ТОВ «Фармгейт Україна» розпочало збирання озимого часнику, проте збір урожаю був заблокований на 4 земельних ділянках представниками ТОВ «Хостленд» та слідчим СВ Ізяславського відділення поліції Славутського відділу Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області.

Разом із тим, державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Хмельницькій області 09.07.2019 року було проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства щодо об’єкту – земельної ділянки. За результатами перевірки встановлено, що порушень земельного законодавства не виявлено. Також було вказано, що ТОВ «Фармгейт Україна» повинно звільнити земельні ділянки від врожаю та передати їх для подальшого використання ТОВ «Хостленд».

Представники ТОВ «Фармгейт Україна» повідомили, що ними підготовлено пакет відповідних документів для вирішення конфліктної ситуації у судовому порядку із подальшим поданням їх до суду. Також було проведено зустріч із директором ТОВ «Хостленд» для вирішення даної конфліктної ситуації, проте, на жаль, безрезультатно.

В свою чергу, представники ТОВ «Хостленд» зазначили, що не претендують на врожай із даних земельних ділянок, але вимагають, аби ТОВ «Фармгейт Україна» сплатило їм заборгованість по орендній платі та втрачену вигоду в розмірі 20 тисяч гривень за 1 гектар.

За результатами засідання, керівництву ТОВ “Хостленд” рекомендовано утриматися від вчинення будь-яких дій, які суперечать вимогам законодавства, спрямованих на перешкоджання збору належного врожаю ТОВ “Фармгейт Україна”, що знаходиться на земельних ділянках, які станом на липень 2019 року перебувають у користуванні ТОВ “Хостленд”.

Також керівників даних товариств закликали, аби ті до прийняття судами остаточного рішення не розпочинали нову посівну компанію на спірних земельних ділянках та вжили усіх можливих заходів, аби врегулювати питання подальшого користування орендованими земельними ділянками шляхом переговорів, без вчинення жодних самоправних дій, які можуть містити ознаки кримінального правопорушення.

«Головне зараз не втратити врожай, адже пошук шляхів вирішення питання в правовому полі може тривати певний час. Жодна із сторін не зацікавлена в тому, щоб урожай був втрачений. Тому учасникам конфлікту необхідно сісти за стіл переговорів та домовитися про порядок збору та зберігання врожаю», – наголосив Володимир Кальніченко.

 

Відео