Новини

У вересні завершується другий етап запровадження системи НАССР в Україні

20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Відповідно до цього закону всі оператори ринку харчових продуктів мали3 роки, щоб впровадити систему керування безпекою харчових продуктів НАССР (аналіз ризиків і контролю критичних точок). Ця робота передбачає кілька етапів, залежно від виду діяльності та розміру підприємства. Перші два етапи стосуються великих підприємств.

Наразі завершується другий етап - для виробників готової продукції, яка не містить інгредієнтів тваринного походження, до яких, до прикладу, належать кондитерські фабрики, компанії з переробки й виробництва фруктової та овочевої продукції. Такі підприємства систему НАССР повиннібули бу себе запровадити уже до 20 вересня 2018 року, адо 20 вересня 2019 року систему НАССР мають запровадити і на малих виробництвах.

До вересня ще є час, щоб впровадити НАССР. Тим більше, що на переважній більшості таких підприємств є менеджери з якості. Але там, де немає чи недостатньо кваліфікації, бізнесу потрібно працювати із консультантами. Якщо процеси не налагоджені, це означатиме, що НАССР немає. У такому разі є ризик потрапляння небезпечної продукціїна ринки.

На підприємства, які не виконали вимоги обов’язкового запровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР тягне за собою накладення штрафу у розмірах:

  • для юридичних осіб - у розмірі 30 мінімальних заробітних плат;
  • для фізичних осіб-підприємців – у розмірі 15 мінімальних заробітних плат та зупинення роботи потужностей.

Відео