Новини

Сучасні аграрії не спалюють стерню!

Пора жнив особливий пожежонебезпечний період. Загрозливу ситуацію створюють спекотна погода, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, які нерідко знаходяться у несправному стані, а також людська недбалість та безвідповідальність.

Слід пам'ятати, що в період збирання врожаю категорично ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: випалювання стерні, сухої трави, поживних залишків соломи на полях! За самовільне випалювання рослинності або її залишків до порушників природоохоронного законодавства застосовуються заходи адміністративного впливу.

На сьогодні існує безліч методів боротьби з стернею, сухою травою, соломою, а саме: компостування, мульчування, застосування як підстилки для тварин, використання для отримання енергії.

На території Хмельниччини функціонують підприємства, що використовують для виробництва електроенергії і тепла біомасу (солому, відходи кукурудзи, соняшнику і тріску).

Надаємо перелік підприємств, які закуповують, тюкують на місцях та перевозять солому урожаю 2019 року на території Хмельницької області:

  • Теофіпольський цукровий завод. Ціна соломи зернових колосових культур – 120грн/тонну, кукурудзи – 100 грн/тонну.
  • ТОВ " Елеваторбудінвест" с. Адампіль Старосинявського району. Ціна соломи - 100-120 грн/тонну..
  • ТОВ «Агаріс Міко Україна» Шумський район Тернопільської області. Ціна соломи зернових культур – 200 грн/тонну.

Департамент агропромислового розвитку закликає населення, керівників агроформувань бути свідомими та відповідальними у своїх вчинках та дотримуватися правих пожежної безпеки під час жнив!

Відео