Новини

Селекторна нарада з питань підготовки до жнив та проведення сівби озимих культур урожаю 2020 року

5 липня поточного року під головуванням т.в.о. голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка та за участі директора Департаменту агропромислового розвитку Олега Омелянюка відбулася обласна селекторна нарада з питань підготовки до жнив та проведення сівби озимих культур урожаю 2020 року.

Олег Омелянюк у своїй доповіді провів детальний аналіз щодо стану сільськогосподарських робіт в області і наголосив на першочергових завданнях для успішного проведення збиральних робіт.

Так, з початку липня в усіх районах області розпочато комплекс збиральних робіт і уже на сьогоднішній день намолочено близько 40 тис. тонн зерна при середній урожайності 51 ц/га. Рівень урожайності переважає минулорічний на 1 центнер. Агроформування в повній мірі забезпечені технікою для збирання урожаю. Також, Олег Тимофійович нагадав про необхідність укладання договорів між агроформуваннями і хлібоприймальними підприємствами на сушіння і зберігання зерна нового урожаю.

Загалом в Україні очікується урожай зернових на рівні 71 млн.тонн, в тому числі пшениці до 30 млн.тонн. Фахівці прогнозують, що цьогоріч в Україні буде рекордний урожай ріпаку. Так як в ЄС значно скоротилися посівні площі під ріпак, що пояснюється несприятливими погодними умовами, це може позитивно вплинути на збільшення обсягів експорту українського ріпаку у 2019 році.

Учасників наради було ознайомлено з науковими рекомендаціями по обробітку грунту, підготовці до посіву озимих зернових культур та ріпаку.

Також, одним із важливих аспектів проведення успішних та безпечних жнив є виконанням протипожежних заходів в сільськогосподарському виробництві. Спалювання соломи, стерні та інших рослинних решток категорично недопустимо, крім того що це дуже шкідливо для екології, так це є ще і економічно не виправдано. Адже сьогодні в області не має жодних проблем зі збутом соломи. Існує ряд електростанцій, соєвих заводів, де основним матеріалом для забезпечення паливом є солома. Заготівельники самі приїжджають до орендарів і платять за це кошти. Тому, рекомендовано керівникам на місцях поцікавитися питанням збуту соломи, що дасть можливість додаткового заробітку, а саме головне – убезпечити себе від такого явища як пожежа.

Вкотре обговорювалися перспективи створення сімейних ферм та кооперативів по заготівлі і збуту сільськогосподарської продукції на території Хмельницької області. Т.в.о. голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко дав доручення головам райдержадміністрацій детально ознайомитися з цим напрямом діяльності та спільно із начальниками управлінь (відділів) агропромислового розвитку доводити інформацію до зацікавлених осіб, щоб всебічно сприяти розвитку зайнятості населення у селі.

Підсумовуючи нараду, Володимир Ілліч зауважив, що для проведення успішної жнивної кампанії 2019 року, аграріям потрібно дотримуватися рекомендацій науковців, приділяти увагу протипожежній безпеці на полях та забезпечити безпеку праці під час жнив.

Відео