Новини

"Молочна імперія" - перша сімейна молочна ферма в Красилівському районі

Сьогодні, 31 травня перший заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко та директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Омелянюк були присутні на відкритті першої сімейної молочної ферми в Красилівському районі «Молочна імперія», керівником якої є Валерій Волицький.

В області на сьогоднішній день вже працює три фермерських господарства сімейного типу з виробництва молока (2 у Ізяславському районі та 1 у Полонському районі). Проводиться робота над створенням ще шести фермерських господарств за підтримки проекту «Укрмілкінвест» в Ізяславському, Білогірському, Дунаєвецькому, Славутському, Хмельницькому, Красилівському.

Загалом в області за два останніх роки зареєстровано 32 фізичні особи-підприємці, які займаються тваринництвом, вони є потенційними сімейними фермерськими господарствами.

10 серпня поточного року підписано Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств». Вищезазначений документ дає можливість створювати сімейні фермерські господарства без статусу юридичної особи самостійно або спільно з членами її сімї на підставі договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства. Наказом Мінагрополітики від 5 квітня 2019 року № 177 затверджено типову форму договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства.

Сімейним фермерським господарствам надається підтримка з Державного бюджету згідно Постанови КМУ від 07.02.2018 р. №106 «ПОРЯДОК використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств», відповідно до якої сімейні фермерські господарства зможуть одержати відшкодування за придбання насіння, техніки вітчизняного виробництва та скористатись пільговим кредитом, а новостворені господарства - отримати субсидію на гектар землі в розмірі 3000 гривень.

В Хмельницькій області працює Програма розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки». На 2019 рік Програмою передбачено фінансування з обласного бюджету в сумі 4,4 млн .грн. на часткове відшкодування вартості доїльних апаратів. Станом на 30 травня поточного року на виконання Програми у 2019 році за напрямом «Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)» прийнято 116 пакетів на суму 650 тис. грн.

Створення сімейних (фермерських ) господарств дасть можливість легалізувати діяльність фізичних осіб у формі підприємницької діяльності, створити нові робочі місця, покращити соціальний захист селян (пенсійне забезпечення та інше) та в кінцевому результаті збільшити надходження до місцевих бюджетів, а сімейна молочна ферма " Молочна імперія", перша в Красилівському районі, повинна стати успішним прикладом для наступних послідовників.

Відео