Новини

Засідання колегії Департаменту агропромислового розвитку

Сьогодні, 24 квітня, під керівництвом директора Департаменту Омелянюка Олега Тимофійовича відбулося засідання колегії Департаменту агропромислового розвитку Хмельницької облдержадміністрації.

На порядку денному засідання розглядалися питання по підсумках роботи галузі агропромислового розвитку за I квартал 2019 року.

За підсумками минулого року наша область отримала вал зерна понад 3,8 млн. тонн і за цим показником зайняла п’яте місце в державі. На даний час агроформуваннями всіх форм власності посіяно 50% ярих культур, які займуть у структурі посівних площ понад 800 тис. га. Завершено посів ярих ранніх культур і цукрового буряка, продовжується сівба пізніх культур, зокрема соняшника, сої, кукурудзи на зерно. Агроформування області в достатній мірі забезпечені мінеральними добривами, засобами захисту рослин, пальним, активно проводиться ремонт сільськогосподарської техніки та забезпечення фінансовими ресурсами.

За березень поточного року, за моніторинговими даними середня заробітна плата в розрахунку на одного штатного працівникасільського господарства (за основним колом звітності) становить 8502 грн., що на  45 % більше аналогічного показника минулого року.

Індекс обсягу виробництва сільськогосподарської продукції по всіх категоріях господарств за січень-березень 2019 року, порівняно з відповідним періодом минулого року, становив 102,2%, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах 103,6%, по господарствах населення 101,0%.

Ситуація в області. щодо чисельності поголів’я худоби та птиці невтішна, адже порівняно з минулим роком поголів’я великої рогатої худоби зменшилося по всіх категоріях господарств майже на 800 голів. За рахунок сільськогосподарських підприємств позитивна динаміка спостерігається лише з чисельністю поголів’я свиней.

У зв'язку з покращенням технологій, умов утримання та годівлі вдається щороку збільшувати продуктивність молочного стада та валове виробництво молока.

Багато є скарг від селян по відсутності пасовищ і сінокосів, тому на місцевих рівнях необхідно переглядати соціальні угоди з орендарями землі і передбачати в них виділення кормів для потреб особистих господарств населення, або виділення травостоїв для заготівлі зелених або грубих кормів.

Як повідомлялось раніше, фінансова підтримка галузі сільського господарства поточного року як з державного бюджету (5,7 млрд.грн. для України) так і з обласного бюджету (5 млн.грн) буде орієнтована на підтримку, в першу чергу, малого та середнього сільгоспвиробника. Основне завдання - це довести інформацію про всі напрями і види дотацій, що діють у поточному році, саме до малого виробника.

По завершенню засідання колегії заслухали начальників управлінь (відділів) агропромислового розвитку райдержадміністрацій, у яких індекс обсягу валового виробництва менший 100 %.

Підсумовуючи зібрання, Олег Омелянюк зауважив на важливості співпраці на усіх рівнях, на комунікації між працівниками Департаменту, районних управлінь та керівниками сільськогосподарських підприємств задля ефективної роботи галузі сільського господарства Хмельниччини.

Відео