Новини

На Дунаєвеччині обговорили стан та перспективи розвитку аграрного комплексу Хмельницької області

Агропромисловий сектор України з його основною складовою - сільським господарством є базисним в національній економіці, формуючи продовольчу, економічну, екологічну та енергетичну безпеки держави. Саме він забезпечує розвиток технологічно пов’язаних галузей економіки та стимулює надійне та ефективне функціонування ринку сільськогосподарської продукції і продовольства України.

01 березня на базі сільськогосподарського фермерського господарства «Євроінвест» с.Міцівці Дунаєвецького району зібралися голови РДА, голови ОТГ, керівники та спеціалісти агроформувань, голови асоціацій сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, керівники та спеціалісти обласних структур, науково-дослідних установ для того щоб поділитися власним досвідом та перейняти інновації у інших.

Серед присутніх були також голова облдержадміністрації Вадим Лозовий, голова обласної ради Михайло Загородний, Перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Олег Омелянюк та представник Міністерства аграрної політики та продовольства України Наталія Присяжнюк.

З веденням сільськогосподарського виробництва та матеріальною базою СФГ «Євроінвест» ознайомив усіх присутніх директор фермерського господарства В’ячеслав Бондар, провівши огляд господарством. Також, своїм досвідом роботи поділився голова Дунаєвецької селищної ОТГ Антон Камінський.

Теоретичну частину наради продовжили у залі засідань, обговорили низку важливих питань, які стосуються аграрного сектору та сільських територій.

«Розвиток сільських територій передбачає, перш за все, наповнення місцевих бюджетів, а це – створення нових робочих місць, виведення зарплат з тіні, відкриття нового виробництва і, звісно ж, підняття рівня заробітної плати. В області досить потужно розвивається аграрний сектор економіки в частині виробництва. Але без створення доданої вартості, без запровадження переробки вирощеної продукції ми і надалі будемо залишатися сировинною зоною для інших країн. Підприємства повинні удосконалювати свої можливості, щодо пошуку нових ринків збуту продукції, скористатися з досвіду і пропозицій торгово-промислової палати, організовувати презентації товарів, ставати учасниками виставок і в загальному просувати свій бренд, свою торгову марку на ринку продукції», - наголосив Вадим Лозовий.

Про власний досвід, специфіку роботи своїх господарств та плани на майбутнє розповіли Мороз Василь Іванович - генеральний директор ТОВ «Агрохолдинг 2012», Тимофієв Олег Альбертович - керівник ФГ «Генетик» Дунаєвецького р-ну, Павлюк Петро Миколайович - генеральний директор ФГ «Агроінвест» Ізяславського району, Власенко Володимир Володимирович – директор ФГ «Концентрат» Новоушицького району, голова спілки часникарів України, голова асоціації товаровиробників Новоушицького району, Телега Олексій Іванович – президент Подільської асоціації виробників горіха та саджанців фундука «Золотий горішок», Вознюк Тетяна Вікторівна – менеджер ФГ «Айстра-1». Представник із Міністерства Наталія Присяжнюк розповіла про державну підтримку аграрного сектора України на 2019 рік та відповіла на ряд запитань, які цікавили слухачів.

«З нами сьогодні поділилися досвідом представники різних галузей виробництва. Необхідно взяти до уваги і впровадити досвід підприємців щодо співпраці з сільськими, селищними радами, ОТГ по створенню і підтримці соціальних проектів, залученню коштів підприємств для розвитку громади, ремонту та будівництву доріг, відновленню соціальної сфери, забезпеченню водопостачанням та інші проекти. В цьому велику роль повинно відіграти і соціальне партнерство між агрохолдингами і органами місцевого самоврядування.Заслухавши інформації представника Міністерства аграрної політики і продовольства України Наталії Присяжнюк, Першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка та виступи всіх запрошених щодо стану та перспектив розвитку аграрного комплексу нашої області та державної підтримки аграрного сектору економіки України на 2019 рік хочу наголосити, що Хмельниччина не повинна втрачати позицію лідера у аграрній сфері держави », - підсумував нараду Михайло Загородний.

Відео