Новини

Олег Омелянюк презентував розвиток аграрної галузі Хмельницької області на зустрічі в Міністерстві аграрної політики та продовольства України

20 лютого директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації Олег Омелянюк взяв участь у робочій зустрічі з керівництвом Міністерства аграрної політики та продовольства України та керівниками структурних підрозділів облдержадміністрацій, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку Вінницької, Житомирської, Одеської та Чернігівської областей.

Робоча зустріч відбувалася під головуванням заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Віктора Шеремети. Під час заходу обговорювали результати роботи у 2018 році та плани щодо розвитку агропромислового комплексу на 2019 рік.Метою проведення зібрання є забезпечення взаємодії у сфері розвитку сільської кооперації, фермерських господарств, дорадчої діяльності, сільського туризму та розвитку сільських територій, було обговорено цілий ряд питань.

Олег Омелянюк презентував усім присутнім розвиток аграрної галузі у Хмельницькій області:

« На сьогоднішній день понад 45% економіки Хмельницької області – це аграрна галузь. За останні три роки валове виробництво сільськогосподарської продукції зросло більше як на чверть і в минулому році становило 14,7 млрд. грн. В розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь у 2018 році вироблено 936,7 тис. грн. валової продукції сільського господарства при середньо державному 647,3 тис. грн. За підсумками збиральних робіт 2018 року валовий збір зернових культур в заліковій вазі – понад 3,8 млн. при середній урожайності 67 ц/га. В користуванні господарств усіх форм власності знаходиться 1,2 млн. га ріллі. В минулому році сільськогосподарськими підприємствами, за власні кошти реалізовано 5 інвестиційних проектів у галузі тваринництва.

Господарства населення продовжують брати активну участь у забезпеченні продукцією внутрішнього ринку. Саме тому обласна Програма агропромислового комплексу на 2017-2021 роки спрямована на підтримку особистих селянських господарства аграрного ринку. Протягом дії Програми кошти обласного бюджету спрямовувалися для підтримки особистих господарств населення, в частині часткової компенсації вартості доїльних установок і холодильного обладнання та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, в частині часткової компенсації вартості холодильного та лабораторного обладнання.

В області вже відкрито 3 сімейні ферми на 61 голову корів. Проводиться робота щодо відкриття у 2019 році ще десяти сімейних ферм з поголів’ям 15-30 корів кожна. Крім того, є бажання створити сімейне фермерське господарство по вирощуванні лікарських трав та в інших напрямках. Що стосується сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, то в області працює 13, зокрема молочарських -7, по наданню послуг – 4, один бджолярський та один ягідного напряму.

У Хмельницькій області приділяється увага укладанню угод соціального партнерства між орендарями земельних ділянок та органами місцевого самоврядування, що є одним із шляхів відродження соціально-побутової інфраструктури в населених пунктах області.»

Також, в ході зустрічі, Олег Тимофійович підняв проблемне питання, що стосується дотації на молодняк. У зв’язку з тим, що до квітня місяця проходить погодження і затвердження відповідних нормативно-правових актів, паспорту бюджетної програми, пропонується внести зміни в Постанову КМУ в розділ 9, де тринадцяти місячний вік замінити на п’ятнадцяти місячний, що дасть можливість нараховувати дотацію на молодняк за третій період утримання, якому в грудні, січні, лютому виповниться повних 12 місяців.

По завершенню зустрічі керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства України подякувало директорам Департаментів агропромислового розвитку за розуміння і плідну співпрацю.

Відео