Новини

Міжнародний день без паперу

«Навчимося використовувати папір раціонально!» — така основна теза міжнародної «безпаперової» кампанії, яка проходить кожен четвертий четвер жовтня по всьому світу.У цьому році вона припадає на 25 жовтня.

Мета Міжнародного дня без паперу (World Paper Free Day) - показати на реальних прикладах, як і за допомогою яких технологій кожна організація може внести свій внесок у збереження природних ресурсів.Звичайно, повна відмова людини від паперу дуже малоймовірна та й навряд чи потрібна, але обсяги світового споживання свідчать, що колективні заходи задля їхнього зменшення вкрай необхідні. Адже за 20 останніх років витрати паперу збільшилися на чверть.

Найчастіше для виробництва паперу використовують целюлозу, яку отримують із деревини ялинки, сосни, берези, хвої, каштану тощо. Для виготовлення одного аркуша паперу формату А4 потрібно від 13 до 21 грама якісної деревини, а для виготовлення однієї книги – близько 5 кілограмів сировини. Щоб забезпечити річне споживання офісного паперу потрібно 768 млн. дерев. Один співробітник, в середньому, «виробляє» близько 160 кг паперових відходів на рік. 45% паперових документів викидаються протягом 24-х годин після їх створення. Обсяг вирубки лісу сьогодні в кілька разів перевищує обсяг його природного відновлення.Щоб врятувати одне дерево від вирубки, необхідно зібрати для вторинної переробки близько 80 кг паперу.

І запобігає викиду 1700 кг СО2.

Переробка спричиняє зменшенню забруднення води на 35% і повітря на 74%, ніж при виробництві целюлози з деревини.

Краще надіслати електронний лист, ніж роздрукувати його. Не друкуйте і не копіюйте документи, якщо в цьому немає гострої необхідності. Якщо все-таки треба щось надрукувати, перевірте документ перед відправкою на друк. Це дозволить уникнути друку додаткових, виправлених версій.

Друкуйте з двох сторін аркушу. Використовуйте аркуш з одностороннім друком для чернеток, копій, факсів. Встановіть коробки для збору використаного паперу. Збирайте та здавайте макулатуру. Збір макулатури – це не пережиток радянського минулого, а цікавий тренд, що дозволяє проявити турботу про екологію.

Унікальність акції в тому, що вона приносить користь не тільки природі, але й бізнесу. Використання технологій електронного документообігу, оптимізація бізнес-процесів в компаніях дозволяють організаціям поступово скорочувати витрати на друк, зберігання і транспортування паперу.

Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів закликає громадськість підтримати акцію задля збереження природних ресурсів для наступних поколінь.

Відео