Новини

Сьогодні на Хмельниччині відкрито першу сімейну молочну ферму

Сьогодні директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Омелянюк Олег Тимофійович взяв участь у відкритті сімейної молочної ферми «Світанок», що в с.Топори Ізяславського району.

Це відкриття сімейної ферми проведено у межах великого проекту по створенню мережі сімейних ферм та молочних кооперативів навколо них. «Ініціатива сприяє активізації розвитку молочного тваринництва у поєднанні з утвердженням сімейних цінностей, що в ці нелегкі для країни часи потребує особливої уваги» - зазначають реалізатори проекту.

Сімейна молочна ферма «Світанок», перша на Хмельниччині і вона повинна стати успішним прикладом для послідовників. Проект реалізується Кластером «Натуральне молоко», за підтримки ТОВ «УкрМілкІнвест»за прикладом реалізованого у Львівській області, спільного проекту Львівської аграрної дорадчої служби та Уряду Канади. Для функціонування сімейної молочної ферми ініціаторами проекту інвестуються кошти у будівництво/реконструкцію корівників, придбання сучасного обладнання: доїльний апарат світового лідера обладнання для молочного тваринництва, холодильник об’ємом 700 літрів (це дозволить збирати молоко також з господарств інших селян). У планах авторів проекту відкрити ще декілька сімейних молочних ферм на Ізяславщині.

«На сьогоднішній день, проаналізувавши ситуацію на ринку молока Хмельницької області, можу сказати, що біля 80% сировини молокопереробні підприємства заготовляють від фізичних осіб, тому прошу йти на зустріч простому селянину і необґрунтовано не занижувати ціни на молоко. Я розумію, що керівники молочних заводів пояснюють теперішню цінову ситуацію тим, що сировина не вищого гатунку і багато затрат іде на підвищення її якості.

Створення сімейних молочних ферм дасть можливість отримувати кошти на підтримку з державних, обласних та районних програм для закупівлі потрібного обладнання, що за правильного і розумного використання гарантуватиме високу якість молока і можливість, відповідно, отримувати більший дохід. Окрім створення сімейних ферм самих по собі, слід також думати і про їх об’єднання у кооперативи, що сприятиме зниженню закупівельної ціни товарів, матеріалів за рахунок об’єднання об’ємів, набуття більшої ваги як покупець для постачальників, отриманню кращих платіжних умов від постачальників та фінансових організацій, зменшенню транспортних затрат за рахунок спільних об’ємів. А також, залучення висококваліфікованих спеціалістів для консультацій та супроводу ферм сприятиме збільшенню прибутків. Для кожного фермера окремо це дуже дорого, але якщо вартість такого ресурсу поділити на всіх, то можна вивести всіх учасників на якісно новий рівень фермерства, збільшуючи ефективність виробництва", ― зазначив у своєму виступі директор Департаменту Олег Омелянюк.

Відео