Новини

Аграрії Хмельниччини відсвяткували професійне свято.

Це вже – гарна і добра традиція, що у нашій державі, щорічно, у третю неділю листопада, відзначають професійне свято – День працівників сільського господарства.

Дане свято є воістину всенародним, адже від результатів роботи аграріїв залежить життєдіяльність держави, її продовольча безпека, добробут і процвітання кожної української родини.

16 листопада 2017 року в обласній філармонії відбулися урочистості з нагоди відзначення Дня працівників сільського господарства.

Привітати кращих працівників сільського господарства області, завітали заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, голова обласної ради Михайло Загородний, заступник Хмельницького міського голови Галина Мельник, директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Омелянюк, керівники силових структур та інші поважні гості.

Серед гостей були працівники провідних сільськогосподарських господарств Хмельниччини, підприємств переробної та харчової промисловості, управлінь агропромислового розвитку, а також керівники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

З вітальними словами до учасників урочистостей звернувся перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, який відмітив, що сільське господарство щорічно робить великий внесок в економічне зростання країни в цілому і Хмельниччини зокрема. Адже в загальному обсязі виробництва області це біля 50 відсотків валової продукції.

 

   

Так, і цього року трудівники села, попри всі труднощі, зробили все, аби область була з продовольством і сировиною. Обсяг валової продукції аграрного виробництва по сільськогосподарських підприємствах з початку року становить 104 %. Ріст обсягів валової продукції сільського господарства досягнуто як  в рослинництві, так і в тваринництві.

Досягнуто і найвищого показника по вирощуванню цукрового буряка. На даний час практично завершено їх збирання, накопано більше 1,6 млн.тонн. Середня врожайність солодких коренів складає понад  523  цнт. з гектара, що на 80 центнерів більше минулорічних обсягів.

Активно розгортається фермерський рух в області. На даний час на Хмельниччині діє близько 900 фермерських господарств, які займають 150 тис. га площ сільськогосподарського призначення. Суттєвих досягнень одержали товаровиробники області у вирощуванні  таких стратегічних культур, як кукурудза на зерно та соя. Урожайність цих культур також є найвищою в державі.

Крім того, особливої уваги заслуговує галузь тваринництва. Саме від неї отримують аграрії кошти протягом всього року, від неї у вирішальній мірі залежить робота підприємств харчової промисловості, саме вона найбільше дає робочих місць на селі.

Як відмітив Володимир Ілліч, за усіма цими аграрними здобутками стоять завзяті, працьовиті та самовіддані люди. Серед них Герої України – знані на всю державу керівники Василь Петринюк, Петро  Іващук і Михайло Шаповал і кавалер трьох Ступенів ордену «За заслуги» Василь Мастій. Вони перейняли естафету від 116 славних Героїв Соціалістичної праці, які у різні часи розвивали аграрний комплекс Хмельниччини. На даний час серед нас їх залишилося лише четверо – це Марія Мазур, Ніна Русіна, Станіслав Примуд і Віра Гілевич, побажаємо їм здоров’я, щастя та довголіття.

“Нині на селі ще чимало проблем, особливо – соціальних. Умови праці, рівень життя, добробут селян мають бути набагато кращими. Вірю, що селяни своєю мудрістю і працьовитістю здолають ті труднощі, які постають на їхньому шляху”, – зауважив посадовець.

Кращих працівників сільського господарства відзначено Почесними грамотами та подяками обласної державної адміністрації.

Вітаючи зі святом усіх хліборобів області від себе особисто та депутатів обласної ради голова облради Михайло Загородний зазначив, що традиційно аграрії Хмельниччини відзначають професійне свято з вагомими здобутками.

«Приємно зазначити, що область утримує найвищі показники у сільськогосподарському виробництві України. Так і в поточному році аграрії краю увійшли до десятки кращих з валового виробництва зерна, мають перше місце в державі з урожайності ранніх зернових культур, кукурудзи, соняшника.  Стабільно входять до п’ятірки кращих за кількістю поголів’я великої рогатої худоби, валовому виробництву молока», – сказав очільник обласної ради.

Посадовець назвав імена окремих працівників, на чиїх плечах лежить турбота про урожай, особливо відзначив те, що в аграрному секторі області трудяться три Герої України – Василь Петринюк, Петро Іващук, Михайло Шаповал, а також повний кавалер ордену «За заслуги», депутат обласної ради кількох скликань Василь Мастій.

 

Голова обласної ради побажав аграріям Хмельниччини щедрих врожаїв, успішного втілення у життя планів, задумів та сподівань. Окремим працівникам сільського господарства Михайло Загородний вручив Грамоти облради та цінні подарунки.

 

  

 

Директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації  Олег Омелянюк привітав та подякував аграрія Хмельниччини: «Прийміть найщиріші вітання з професійним святом та з нагоди завершення сільськогосподарського року, який приніс для багатьох із Вас вагомі здобутки.

  

Наша держава була і залишається осередком міцних та усталених сільськогосподарських традицій. Завдяки “золотим рукам”, мудрості, досвідченості аграріїв живе наша українська нива. Висловлюю глибоку подяку хліборобам, механізаторам, тваринникам, організаторам агропромислового виробництва району. Ваша робота нелегка, але дуже важлива. Адже Україна живе і працює завдяки невтомним трудівникам, які постійно дбають про землю».

   

Директор Департаменту Олег Омелянюк та Голова обласної асоціації сільгосптоваровиробників Василь Мастій вручили нагороди Департаменту, Асоціації  сільгосптоваровиробників та подарунки.

  

Після вручення нагород для аграріїв краю зі святковою програмою виступив Академічний ансамбль пісні і танцю «Козаки Поділля».

  

Окрім привітань та святкових заходів відбулася виставка-дегустація продукції сільського господарства.

 

 

Відео