Новини

Відбулась нарада з питань розвитку аграрного сектору економіки та сільських територій

06 липня Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів було організовано та проведено під керівництвом голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового та за участі заступника Міністра аграрної політики та продовольства України нараду з питань розвитку аграрного сектору економіки та сільських територій. В нараді взяли участь делегації з усіх районів нашої області, до складу делегацій входили керівники районів, агрохолдингів, сільськогосподарських підприємств усіх форм власності, харчової та переробної промисловості, директори аграрних навчальних закладів, керівники галузевих служб агропромислового комплексу та усі бажаючі. Перед початком наради учасники мали можливість проконсультуватися з представниками банківських, науково-дослідних установ, структурних підрозділів облдержадміністрації, головним територіальним управлінням юстиції Хмельницької області .

Розпочинаючи засідання, Вадим Лозовий зазначив, що сьогоднішня нарада повинна визначити проблемні питання аграрної галузі та шляхи їх вирішення.

Про стан, проблеми та перспективи розвитку аграрного сектору економіки та сільських територій доповів перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко.

Щодо кооперації як інструменту економічного зростання сільських територій розповів декан економічного факультету ПДАТУ Микола Місюк.

На даний момент питання збирання молока та ціна на нього є болючим для селян. Тому заслуховувалося питання про дотримання безпечних умов виробництва сільськогосподарської продукції в особистих селянських господарствах, та про перспективи заготівлі молока від населення доповів голова правління ПрАТ «Деражнянський молочний завод». В присутніх було багато запитань до виступаючих, на що вони отримали, в межах компетенції, роз’яснення.

Багато підприємств нашої області співпрацює з іншими країнами. Про те як сприяти бізнесу в розвитку міжнародного співробітництва та посиленню експортної спроможності підприємств Хмельницької області розповіла президент Хмельницької торгово-промислової палати Наталія Белякова. Вадим Лозовий наголосив на тому, що в нього з Наталією Миколаївною вже відбувалась розмова і було надане завдання знайти вигідні ринки збуту для молочної сировини і загалом продукції,яка виготовляється в нашій області.

Також піднімалося питання про господарські земельні відносини, про актуальні питання у сфері державної реєстрації нерухомого майна та бізнесу для сільськогосподарських підприємств, щодо екологічних питань розвитку сільських територій.

До виступів було запрошено керівників підприємств, кооперативів, представників агрохолдингів нашої області. Вони ознайомили присутніх із роботою своїх підприємств та розповіли про перспективи їх розвитку.

По закінченню наради голова облдержадміністрації Вадим Лозовий пообіцяв взяти на особистий контроль усі проблемні питання, які піднімалися під час засідання і в межах повноважень їх вирішити. «Для сільськогосподарських товаровиробників наступив важливий період – збирання врожаю. Хмельниччина не повинна втратити позицію лідера в аграрній сфері держави. Органи державної влади повинні сприяти створенню умов для збирання вирощеної продукції. Разом з тим вони зобов’язані забезпечувати дотримання законодавчих норм, а тому хочу попередити сільськогосподарських товаровиробників за дотриманням правил пожежної безпеки під час збирання урожаю, щодо дотримання законодавства в частині не перевантаження транспорту, та під час обприскування полів хімічними препаратами.»- зауважив Вадим Лозовий.

Виступаючи з заключним словом заступник Міністра Віктор Шеремета відмітив, що такі наради є корисними, він почув які проблеми є на місцях, які побажання і для себе занотував, щоб підняти їх на рівні держави. Також він закликав фермерів, аграріїв області та селян користуватися вже впровадженими програмами державної підтримки, з метою розвитку аграрного сектору.

Відео