Новини

21 червня — день літнього сонцестояння

Літнє сонцестояння, або «сонцеворот», означає пік тривалості світлого часу доби. Саме на 20 або 21 червня (залежно від року) припадає найдовший день і найкоротша ніч для північної півкулі. У 2018 році це природне явище випадає на 21 червня.

Сонцестояння – це важлива астрономічна і географічна подія, що відбувається в Сонячній системі. Цього дня наша планета, здійснюючи рух навколо сонця і обертаючись навколо уявної осі, в черговий раз зайняла по відношенню до Сонця таке положення, коли сонячне проміння в Північній півкулі прямовисно «падає» на північний тропік і висвітлює дно найглибших колодязів. Цей день знаменує початок літа в північній півкулі Землі і початок зими в південній півкулі.

Протягом тисячоліть день літнього сонцестояння мав величезне значення для наших предків, що підпорядковувалися природним циклам, тому в цей день вони зустрічали світанки та були переконані що це дає сили і здоров’я на весь рік та оберігає від неприємностей.

На думку фахівців, на сонцестояннядуже сильно реагує і сама природа. До цього дня, як правило, всі рослини намагаються досягти максимуму в зростанні, а після літнього сонцестояння вже користуються накопиченими силами. Недарма, наші предки відзначали це свято, відносячи його до початку багатьох польових робіт.

Відео