Новини

Проведено нараду по підсумках роботи агропромислового комплексу області за 4 місяці 2018 року

23 травня 2018 року під керівництвом директора Департаменту Омелянюка Олега Тимофійовича пройшла нарада з начальниками управлінь (відділів) агропромислового розвитку районних державних адміністрацій.

Першим питанням розглядалися підсумки роботи галузі рослинництва, тваринництва, харчової та переробної промисловості за I квартал та 4 місяці 2018 року.

Станом на 01.05.2018 року по всіх категоріях господарств утримується 132,4 тис. голів корів, 319 тис. голів свиней, 34,4 тис. голів овець і кіз та 8,1 млн. голів птиці. З початку року спостерігається позитивна динаміка з чисельності поголів’я тварин в сільськогосподарських підприємствах. За чотири місяці цього року агроформуваннями області вироблено 52,1 тис. тонн молока, 14,2 тис. тонн м’яса та 309 млн. шт. яєць.

З осені минулого року посіяно озимі зернові культури на площі 230 тис. га, озимого ріпаку посіяно 59 тис. га. Роботи по сівбі озимих були проведені вчасно, на даний час переважно всі площі знаходяться у доброму та задовільному стані. Збільшено прогнозовані площі посіву ярих культур. Згідно оперативної звітності станом на 18 травня в області посіяно 799 тис. га ярих культур, що становить 99% до прогнозу.

Олег Тимофійович наголосив, що найбільш проблемним питанням, над яким зараз працює Департамент, є цінова ситуація по молоку. Переробні підприємства продовжують знижувати закупівельні ціни на сировину, в той час коли ціни в торгівельній мережі на молочну продукцію зростають. "Потрібно спільними зусиллями впливати на цінову ситуацію на ринку молока"- підкреслив директор.

  

На сьогодні у Хмельницькій області є певні успіхи в створенні сільськогосподарської кооперації. В 8 районах області вже створено та функціонує 11 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

У поточному році з державного бюджету України на підтримку сільськогосподарських виробників передбачено 6,3 млрд. грн. бюджетних коштів для розвитку галузі тваринництва, садівництва, дрібних фермерів та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, часткового відшкодування вартості придбаної сільськогосподарської техніки і обладнання та здешевлення відсотків по банківських кредитах. По всіх зазначених видах підтримки розпочався прийом документів для отримання дотацій, а по частковому відшкодуванню вартості придбаної сільськогосподарської техніки і обладнання вже виплачено з початку року 1,8 млн. грн. відшкодування 14 сільгоспвиробникам.

Було обговорено питання по заготівлі сіна та сінажу та дотримання техніки пожежної безпеки при заготівлі кормів. "Адже, від правильної організації роботи в питаннях заготівлі кормів залежить подальше виробництво тваринницької продукції. Особливе значення повинно приділятися збільшенню виробництва грубих і соковитих кормів, поліпшенню структури і підвищенню поживної якості кормів" - зазначив Олег Омелянюк.

Також піднімалось питання щодо проведення ХХХ ювілейної Міжнародної виставки ", яка проходитиме з 6 по 9 червня в м. Київ НК "Експоцентр України" вул. Академіка Глушкова, 1. На виставці Департамент повинен показати все те, що виробляється харчовими та переробними підприємствами області, чим живуть аграрії Хмельниччини .

Під час наради заслуховувалися начальники управлінь (відділі), обговорювалися проблемні питання районів області і способи їх вирішення.

  

Відео