Новини

Проведено навчання щодо дій у разі виникнення надзвичайної ситуації на Хмельницькій АЕС

25 квітня на території м. Нетішин, м. Славута, м. Шепетівка та Шепетівського району було проведено тренування органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області щодо дій у разі виникнення надзвичайної ситуації на Хмельницькій АЕС.

Головні цілі навчання – це:

  • вдосконалення підготовки керівного складу, органів управління та сил цивільного захисту з питань організації виконання заходів, передбачених планом реагування на радіаційні аварії на Хмельницькій АЕС територіальної підсистеми ЄДСЦЗ;
  • підвищення готовності органів управління та сил цивільного захисту до виконання заходів з евакуації населення із 30-км зони внаслідок виникнення надзвичайної ситуації на Хмельницькій АЕС, а також життєзабезпечення евакуйованого населення;
  • практичне відпрацювання заходів з оповіщення персоналу ХАЕС та населення зони спостереження, укриття в захисних спорудах, проведення йодної профілактики та евакуації, забезпечення публічної (громадської) безпеки і порядку.

В даному навчанні прийняв участь директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Омелянюк Олег Тимофійович – начальник спеціалізованої служби захисту сільськогосподарських рослин і тварин. Він спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в області та керівниками відповідних місцевих спеціалізованих служб відповідальні за забезпечення уточнення загальної кількості сільськогосподарських тварин, що підлягають евакуації та необхідної кількості транспортних засобів, розгортання проміжних евакуаційних пунктів для тварин ( місць для розвантаження тварин та загонів для їх утримання, постів дозиметричного контролю, дезактивуючи засобів, місця для зберігання кормів і води, місця для завантаження тварин, польові забійні пункти).

У період проведення тренування проводилось практичне відпрацювання заходів із залученням населення: оповіщення органів управління та населення у зоні спостереження, організація заходів з евакуації населення, видача препаратів йодної профілактики та респіраторів, укриття населення в захисних спорудах ЦЗ, розгортання пункту посадки на ж/д станції м. Славута, облік та розподіл населення, проведення дозиметричного контролю населення та техніки, організація роботи пункту спеціальної обробки та проведення санітарної обробки, забезпечення постраждалого населення «чистим одягом», організація роботи приймального пункту евакуації в смт. Гриців Шепетівського району.

 

 

 

 

Відео