Новини

Спалювання сухих рослинних залишків – небезпека для життя, здоров’я людини та навколишнього природного середовища

Останніми роками спалювання весною сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття набуло масштабних розмірів.

З приходом весни господарі розводять вогнища, аби спалити сухе листя, суху траву чи сміття. Через таких паліїв вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, а й насіння, паростки дерев та корені майбутньої рослинності. Пожежами в екосистемах завдається величезна шкода ґрунтам, рослинному та тваринному світу. Такі випалювання погіршують якість ґрунтів та призводять до змін видового складу рослинності.У вогні гинуть корисні комахи, які зимували у верхніх шарах ґрунту, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосферного повітря.

Шкода від спалювання сухої трави багатолика та вкрай небезпечна. До складу диму від спалювання сухої рослинності входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найбільш отруйних для людини речовин.

Дуже часто спалювання сухих рослинних залишків призводить до великомасштабних пожеж.Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, томулокалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко.

Нагадуємо, спалення сухої рослинності забороняється законодавством України та передбачає адміністративну відповідальність з відповідним накладенням штрафів. Крім того,  категорично забороняється спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України, спрямованих на озеленення   населених пунктів та на забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини (п.4.2 Правил затверджених Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.06 №105).

У зв’язку з вище зазначеним, Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації звертається до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.

Подбайте про чисте повітря, про своє здоров’я та про людей, які живуть поруч з вами!

Відео