21 жовтня поточного року під головуванням начальник управління Олег Омелянюк відбулася нарада щодо популяризації рибної продукції національного виробництва. Участь у нараді взяли представники Держпродспоживслужби, Департаменту охорони здоров’я, керівники комунальних підприємств (обласні, міські, районні лікарні та медичні заклади), територіальних громад.
«Сьогодні ми зібралися для обговорення важливої теми — популяризації рибної продукції національного виробництва. Наша область має потенціал для розвитку рибного господарства — є водойми, є господарства, є фахівці. Завдання влади — створити умови для їх ефективної роботи та сприяти просуванню якісної вітчизняної продукції на споживчий ринок. Переконаний, що спільна робота влади, медичної спільноти та виробників дасть можливість забезпечити людей корисним, безпечним і доступним продуктом українського виробництва» - зазначив начальник Управління Олег Омелянюк.
На території Хмельниччини нараховується понад 28 тисяч гектарів водного фонду, з яких близько 6,5 тисяч гектарів уже використовуються для професійного ведення аквакультури.
В області працює понад 134 рибогосподарських підприємств різних форм власності — від великих ставкових господарств до невеликих фермерських господарств. Основні види риби, які вирощуються в даних господарствах:
Щороку господарства області виробляють приблизно 2,5–3 тисячі тонн товарної риби, що становить близько 6% від загальноукраїнського показника.
Під час доповіді заступник начальника Управління Андрій Лакуста розповів, що рибна галузь не лише забезпечує населення корисними продуктами, а й створює робочі місця в сільській місцевості, підтримує малі фермерські господарства, сприяє надходженням до місцевих бюджетів.
Крім того, споживання риби має важливе медичне та профілактичне значення.
Риба — це джерело легкозасвоюваного білка, омега-3 жирних кислот, мікроелементів, необхідних для нормальної роботи серцево-судинної, нервової та імунної систем.
Саме тому включення місцевої рибної продукції у меню медичних закладів, шкіл, дитячих садків, військових частин і закладів соцзахисту — це не лише підтримка виробника, а й інвестиція в здоров’я населення області.
Олександра Титарчукначальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в області ознайомила присутніх з гігієнічними вимогами до операторів ринку, які здійснюють виробництво та обіг прісноводної риби.