Новини

Лелеки потребують допомоги!

У зв’язку з несприятливими погодними умовами, які становлять загрозу для птахів, зокрема для лелек, що вже прилетіли і опинилися в непростих умовах, просимо забезпечити їх охорону та збереження. 
Якщо на території району вже є лелеки і вони зараз потерпають від холоду та снігу, просимо  їх підгодовувати.
Основний корм лелек – це комахи, риба, земноводні, гризуни. Рослинну їжу ці птахи не вживають! Тому зерно, хліб, варену картоплю та інше птахи їсти будуть, але користі це їм не принесе. Лелек слід годувати рибою, м’ясом або яйцями. Риба може бути морська чи прісноводна, але категорично не солена. Лелека не вміє жувати їжу, він ковтає цілим куском, тому вся підготована для нього їжа повинна бути подрібнена. М'ясо може бути у вигляді відходів: курячі голови, тельбухи та ін.
Фахівці орнітологи радять!
Якщо Ви знаєте місце, де зупинилися лелеки, не треба здіймати довкола них галас. Птахам потрібен спокій! Стоячи нерухомо вони зберігають енергію і мають значно більше шансів дожити до потепління. Кожен політ це втрата сил, які потрібні їм зараз як ніколи.
Підходити до лелек на відстань ближче ніж 50 м не треба. На цій відстані можна викласти на снігу галявину з сіна, соломи чи гілок, на якій потім викладати птахам їжу.
Якщо ж птахи зовсім ослабли і не реагують на рухи людей, їх слід забрати, відігріти і тимчасово розмістити в господарських будівлях разом із домашніми тваринами.
Також просимо не забувати підгодовувати у ці дні ще й дрібних птахів. Годівниця обов’язково повинна мати дах, щоб накривати їжу від дощу і снігу, інакше вона швидко розм’якне, а це шкідливо для птахів. У годівничку можна покласти пшоно, просо, овес, пшеницю, не солене сало, сухофрукти, сушені ягоди горобини, кукурудзяні зерна, терті яблука, не смажене соняшникове чи гарбузове насіння. Обов’язково покладіть у годівничку ємність із водою.
Не будьте байдужими, приєднуйтеся до порятунку птахів!

Відео