Підсумки роботи галузі тваринництва

Підсумки роботи галузі тваринництва за 2020 рік

Тваринництво – це комплекс взаємопов’язаних галузей сільського господарства. Воно забезпечує населення найбільш цінними продуктами харчування. Галузь визначається не тільки високою часткою у виробництві валової продукції, але і великим впливом на економіку,  створення робочих місць, розвитком соціальної сфери, переробну та харчову промисловість. Найбільш поширеними напрямами спеціалізації тваринницьких господарств в області в даний час є:

  • молочне скотарство,
  • свинарство,
  •  птахівництво.

В області по всіх категоріях господарств утримується 219,3тис голів великої рогатої худоби, в тому числі  123,4тис голів корів, 324,9тис голів свиней, 33,2тис гол овець і кіз та 6,6млн голів птиці. В порівняні до відповідного періоду минулого року чисельність поголів’я молодняку великої рогатої худоби збільшено на 1,2 тис голів, однак поголів’я корів зменшилась на 3,2 тис голів, поголів’я птиці на  1,5 млн голів, збільшено чисельність свиней на 12,7 тис голів, овець на 6,7 тис голів.

За чисельністю поголів’я область в державі займає:

  • ВРХ – 1 місце,
  • корів – 1 місце,
  • свиней – 7 місце,
  • овець та кіз – 12 місце,
  • птиці – 10 місце.

За 2020 рік  реалізовано 90,7 тис тонн м’яса в живій вазі, вироблено 651,5 тис тонн молока та 973 млн штук яєць. В порівняні з 2019 роком виробництво молока зросло на 2,5%, однак виробництво яйця курячого зменшено на 5,3%, реалізацію м’яса на 9,2%.

За обсягами  виробництва область в Україні займає:

  • молока ІІІ- місце,
  • з реалізації м’яса – 10 місце,
  • з виробництва яйця ІІ місце.