Підсумки роботи галузі тваринництва за 2022 рік
Тваринництво – це комплекс взаємопов’язаних галузей сільського господарства. Воно забезпечує населення найбільш цінними продуктами харчування. Галузь визначається не тільки високою часткою у виробництві валової продукції, але і великим впливом на економіку, створення робочих місць, розвитком соціальної сфери, переробну та харчову промисловість. Найбільш поширеними напрямами спеціалізації тваринницьких господарств в області в даний час є:
Станом на 1 січня 2023 року у господарствах усіх категорій налічувалося 219,6 тис. голів великої рогатої худоби, в т.ч. 122,3 тис. корів, свиней – 365,3 тис., овець та кіз – 46,0 тис., птиці свійської – 7,2 млн. голів. Кількість великої рогатої худоби в порівнянні до 1 січня 2022 року збільшилась на 0,6%, свиней – на 2,2%, овець та кіз – на 14,1%, птиці – на 16,1%, а корів зменшилась на 0,6%.
У господарствах населення утримувалось 69,8% загальної кількості великої рогатої худоби, у т.ч. корів – 76,9%, свиней – 32,9%, овець і кіз – 56,9%, птиці всіх видів – 32,0%.
За чисельністю поголів’я область в державі займає:
За 2022 рік реалізовано 97,4 тис тонн м’яса в живій вазі, вироблено 673,2 тис тонн молока та 883,8 млн штук яєць. В порівняні з 2021 роком реалізація м’яса зросла на 3,2%, виробництво молока - на 3,0%, яйця курячого - на 21,8%.
За обсягами виробництва область в Україні займає: